Dags att välja gymnasium

Att välja gymnasieskola är en stor grej. Du ska inte bara välja skolan du ska spendera kommande tre år på utan du ska även välja vilket program du ska läsa.

Som femtonåring är det inte så lätt att veta vad du vill göra resten av livet. Därför kan det vara en bra idé att prata med en studie- och yrkesvägledare som kan ge dig en push i rätt riktning.

Att tänka på inför gymnasieval

Många av vill plugga med kompisar och väljer skola utifrån det. Men det är ingenting vi rekommenderar. Det är din framtid det handlar om. Först och främst bör du tänka igenom vilken linje du vill läsa. Vad du är intresserad av. Det finns både gymnasieprogram som ger dig en yrkestitel och program som är universitetsförberedande.

När du väl har bestämt vilket program du vill gå kan du undersöka vilka skolor som erbjuder just det programmet. Välj gärna en skola nära dig geografiskt, för att undvika långa pendlingstider vilket i sin tur ger längre skoldagar.

En sida du kan titta närmare på är kunskapsgymnasiet.se, det är en skola som fokuserar på kunskap. De erbjuder studieförberedande program för dig som planerar att läsa vidare på universitet eller högskola.