Skydda din elektronik

mobil med trasig skärm

Oavsett om det handlar om en dator, mobil, tv eller surfplatta så utsätts vår elektronik emellanåt för svåra situationer som kan få dem att minska i värde, eller helt och hållet gå sönder.

Vad är det då man kan behöva göra för att ge sina elektroniska prylar bästa möjliga chans att hålla sig hela och fräscha så länge som möjligt?

Fall

Om enheten man försöker skydda är mobil, som till exempel en mobil, är någon typ av skydd mot fall en självklarhet. Vanligtvis brukar detta betyda att man köper sig ett skal eller en fodral som kan absorbera det värsta av smällen om man skulle råka tappa enheten. Idag har skal och fodral blivit ett mycket vanligt sätt att uttrycka göra mobilen mer personlig. Företag som iDeal of Sweden tillverkar mycket moderiktiga alternativ som både är moderiktiga samtidigt som man får det fallskydd man önskar.

Repor

Enheter med skärm utsätts alltid för reprisk, speciellt om det är en touchscreen eller enheten förvaras i en ficka eller väska. Även baksidan på mobilen eller surfplattan brukar kunna få mycket repor men det problemet har man redan tagit hand om när man skaffade ett fodral eller skal för att skydda mot fall.

För skärmen så behöver man dock köpa en tunn plastfilm eller skärmskydd som det också kallas. Dessa fäster man själv på enheten, ofta med hjälp av medföljande tillbehör för att få bort eventuella luftfickor som fastnat under plasten.

Åska och elfel

För datorer och tv-apparater så är det största hotet många gånger åskan eller andra elfel. Det enda man behöver köpa för att skydda sig mot detta är ett överspänningsskydd. Detta är inte felfritt men tar bort en mycket stor del av risken. Det absolut säkraste är fortfarande att vid åska dra ur alla kablar.