Val av ny dator

Ny teknik Ny Dator

En dator är idag i stort sett var mans egendom och användningområdena är nästan oändliga. Den kan till exempel användas som arbetsplatsdator, hemmadator eller som surfdator när man åker till och från jobbet eller på semester.

Vad man skall ha den till varierar med behovet. Lägg därtill att allt från tvättmaskiner, spisar, bilar och andra bruksredskap mer eller mindre är datoriserade idag. Det gamla ”motståndet” mot datorer är idag obefintligt. Vi ”tvingas” leva med datorer, vare sig vi vill eller inte. Om man är novis på datorer är dagens utbud på marknaden lite av en djungel. Föjande kan vara bra att ha i minnet när man skall ge sig ut för att köpa sin nya dator:

  • En vanlig PC (Personal computer, som domineras av operativsystemet Microsoft windows) eller Mac (saluförs av bolaget Apple) är de vanligaste valen idag för en hemmadator.
  • Man kan välja mellan en stationär dator, det vill säga en dator som inte är flyttbar och oftast är uppkopplad via fiber eller trådlös uppkoppling mot nätet, eller en laptop (bärbar) som kopplas upp via trådlöst nätverk. Den senare är en resedator som kan användas på pendeltåget, tåget eller flyget.
  • En så kallad surfplatta är också en form av bärbar dator – fast ännu smidigare och lättare. Den består kortfattat av en liten skärm med mindre funktioner än en laptop. En ny mobiltelefon fungerar idag i stort sett som en minidator.

Enkelt att komma igång

En stationär dator, PC eller Mac, måste ha en bra internetuppkoppling, och som de flesta bostads- och villaägareföreningar har tecknat olika nätverksleverantörersavtal med. När du väl köpt ett paket från de större aktörerna på marknaden som Elgiganten, SIBA, NetonNet eller Media Markt får du programvara till datorn med dig hem för självinstallation. Dessa fungerar oftast väl och om inte finns support på telefon att tillgå. Bra att tänka på är att köpa högtalare om de inte ingår. Sedan kan du skriva, chatta, lyssna å musik, se på film och mycket annat som alla i din familj kan ha nöje av.