Köp en ny mobil

Smartphones

Utbudet av mobiltelefoner är brett och flera olika valmöjligheter vad beträffar pris, färg och kapacitet När det gäller mobilabonnemang finns det en djungel av erbjudanden hos de olika återförsäljarna. Vad används idag mobilen mest till?

De flesta använder den till att ringa, skicka SMS och MMS. Ta bilder och skicka iväg direkt från plats går också utmärkt. Vill man lyssna på radio eller se på film skaffar man ett headset och vips har man en liten minidator när mobilen är uppkopplad via WIFI mot nätet. Varje känt märke har idag de nyss nämnda funktionerna. De är helt enkelt standard. De största aktörerna är Apple (iPhone), Nokia, LG, Motorola, Samsung och SonyEricsson.

Smartphone

Den ”gamla” generationen använder knappsatser till att manövrera mobilen med. Den nya generationen använder touchscreen, dvs man pekar med fingrarna på skärmen för att utföra olika kommandon. Själva ”screenen” eller bildytan är också större än den gamla generations mobiler.

De största aktörerna är Apple (iPhone), SonyEricsson (Android) och Samsung. Både telefonminne och SD- kort ökar för varje ny modell och de senaste modellernas kapacitet på olika områden kan illustreras med följande fakta: kameran ligger oftast över 10 Megapixlar vilket motsvarar en bra kompaktkamera, videoinspelning i HD-format , uppspelning av musik och filmer , GPS m.m. Användningsförmågan underlättas av så kallade appar (eller applikationer) man laddar ner från nätet från vilka man med ett knapptryck når in på ett program eller sajt.

Utrustning

Generellt kan man säga att tillval av utrustning för mobiler närmar sig datorernas. Till båda finns högtalare, hörlurar, USB-anslutningar för till exempel nedladdningar av filmer och bilder. I mobilerna finns idag Microsoft Office och mycket av det man har nytta av på en dator finns redan i de senaste mobilerna.