Att bygga sin egen dator

Medan många idag väljer att köpa en färdigställd dator direkt i butiken idag finns det faktiskt många fördelar med att bygga sin egen dator genom att köpa alla beståndsdelar separat och sätta ihop dem hemma.

Vilka fördelar?

Nu kanske det bara låter som en massa onödigt arbete att gå denna väg när man kan få en komplett dator med även Windows färdiginstallerat. Fördelarna kommer mest beroende på vilka krav och behov man har av sin dator. Till exempel så kanske man vill bygga en riktig speldator eller en dator som ska rendera videomaterial.

Då kommer man vilja vara lite mer selektiv med en del beståndsdelar för att verkligen få en kraftig dator. Har man dessutom tittat på specifikationerna för en paketdatorn kanske man funnit sig tänka att man skulle vilja ha en större hårddisk, en kraftigare processor eller mer RAM-minne än det som följer med. Dessa problem försvinner helt när man sätter ihop sin egen.

Komponenterna

En hårdvarumässigt komplett dator består av de följande:

  • En processor
  • Ett moderkort
  • RAM-minne
  • Hårddisk
  • Grafikkort
  • Nätaggregat

Moderkort har visserligen ett inbyggt grafikkort, så har man inga riktiga prestandakrav på kortet kan man alltid hoppa över ett separat grafikkort. Om till exempel datorn inte kommer att användas till något mer avancerad än enkla kortspel på nätet få duger nog det integrerade grafikkortet fint. Har man behovet kan man även lägga till en optisk enhet i listan om man vill att datorn ska kunna hantera DVD eller till och med Blu-ray. Vilket ju kan behövas om man inte har något annat sätt att installera operativsystemet man vill använda.

Montering

Alla dessa komponenter monteras sedan in i ett chassi. Dessa kommer i tre huvudsakliga storlekskategorier: mini, medium och full tower. Ett mini tower fungerar exempelvis bra om man vill att datorn ska stå ovanpå skrivbordet medan ett full tower ger extra mycket utrymme för alla komponenter och kablar. Ju större chassi desto bättre luftflöde kan man också få genom datorn, vilket hjälper att hålla nere temperaturen. Monteringen kanske verkar lite invecklat och teknisk när man först tittar på alla delarna och hur de ska passa ihop. Men med några snabba videoklipp kommer man snart märka att det i slutändan inte är så komplicerat.