Lagring och backup

Alla har mest troligt en mängd information på datorn som de vill ha kvar. Vare sig detta är i form av dokument, musik, bilder eller video, bör man alltid tänka på hur man hur man skyddar filerna från saker som stöld eller hårddiskkrasch.

Lagring av filer blir en allt större fråga som själva storleken på filerna växer. Som tur är går även storleken av lagringsmedia upp idag och det är ju ingen större kostnad att skaffa lite extra utrymme för alla de filer man vill behålla.

Backup är dock en väldigt viktig aspekt utav att säkert lagra filer idag. Något som bara finns sparad på en enda plats är väldigt utsatt. Detta löser man bäst genom att spara det på fler än ett sätt. Extern lagring har länge varit en populär metod, men även om sparar sina filer på mer än en enhet i hemmet finns ju alltid risken för något som stöld eller brand. Varpå allt kan gå förlorat samtidigt.

Genom att även lägga till backup genom molnlagring är man då även skyddad mot detta. Detta betyder även att man har tillgång till sina filer var man än är så länge man kan vara uppkopplad.

Eftersom riktigt säker molnlagring ofta är något man får genom betaltjänster kanske man drar sig något för att gå denna väg. Men det finns faktiskt ganska bra gratisalternativ kring många typer filtyper också. Vill man exempelvis lagra sina bilder kan man lägga upp dem på Flickr, och är det videos man vill göra backup på går det alltid att lägga upp dem på Youtube. Fördelen med båda dessa är att bilderna eller de videos man lägger upp kan sättas som privata om man inte vill dela dem med alla andra som använder dessa sajter.

Det viktiga med backups är att kontinuerligt arbeta med detta och se till att om man redigerar filerna måste de ju backas upp igen för att jobbet inte ska gå förlorat. Automatiserad molnbackup gör ju detta väldigt praktiskt, men det är i slutändan upp till var och en hur man hanterar detta.