Skaffa ny dator billigare

2782024-desktop-computer

Om datorn börjar bli seg eller om den helt enkelt vägrar starta, är det helt klart dags att byta ut den mot en nyare modell. Men att köpa en ny dator med bra prestanda, grafikkort och processor kan kosta upp mot 15 000 kronor. Vart ska du hitta de här pengarna om du står utan sparande? 

Det bästa sättet att få en skräddarsydd dator som passar dig och ditt datoranvändarbeteende, är att köpa delarna var för sig och sedan montera ihop datorn själv. Det finns mängder med tutorials och hjälpmedel på nätet, även om det är första gången går det att göra själv. Att bygga datorn själv kan höja eller sänka slutpriset. Med våra knep kommer du dock alltid att komma undan lite billigare.

Använd det gamla skalet

Datorns interna delar täcks av ett skal som du kan återanvända till ditt nästa bygge. Där tjänar du in några hundringar. Se dock till att du köper datordelar som passar i det gamla skalet.

Rabatter

Att hitta saker på REA och liknande kan skära ner kostnaden markant. En del sajter samlar rabattkoder över hela nätet och gör det lättare för dig att se vart de bästa erbjudanden är. Det kanske kan vara svårt att hitta en specifik datadel som du vill ha, så här gäller det att kompromissa eller att satsa på en färdig dator där alla delar redan finns. Väg alternativen mellan kostnad och tid. För även om en färdigdator kan vara lite dyrare, trots rea, sparar det in tid att få allting levererat och klart.

Tålamod

Om du har en fungerande dator är det lättast att ha tålamod. Annars kanske du kan få lånas någons dator tills din är färdig. För när man ska hitta delar gäller det att dessa är kompatibla med varandra. Det krävs lite pusselläggning på nätet för att veta om ditt moderkort går ihop med grafikkortet. Folk på nätet är oftast hjälpsamma och du kan även ringa till butikerna som säljer varorna och få vägledning till rätt sortens produkter. Men kom ihåg att ha tålamod! Det tar tid att bygga en helt ny dator.