Vikten av elektroner

elektronik

I denna artikeln tänker vi inte gå igenom hur mycket en elektron väger (förövrigt 9,1093826·10-31 kg) utan istället hur kontrollen av elektroniska strömmar har påverkat våra liv. 

Även om statisk elektricitet var förstått redan under antiken så var det inte för än under 1800-talet som vi började närma oss den nyttiga förståelsen som vi idag använder oss av. 1884 var året då det första elkravtverket byggdes i Sverige och nio år efter det byggdes världens första längre kraftledning.

Under denna tiden hade glödlampor ännu inte gjort sitt fulla intåg. Istället användes fortfarande bågljus paralellt. Bågljus fungerar så att strömmen hoppar mellan två kolstavar som är mycket nära varandra. Detta förbrukar dock kolstavarna samt släpper ut mycket rök vilket gjorde dem extremt opraktiska.

Det var dessa typer av elektroniska hjälpmedel som till en början gjorde störst nytta. Det handlade om aparater med passiva komponenter som till exempel lampor, motorer och kylskåp. Med elektronikens intåg kom en ny våg av livsförbättringar.

Idag så omringas vi av datorer i allt från mobiltelefoner till mikrovågsugnar och många är dessutom trådlösa. Utvecklingen av batterier och laddare var en viktig del i det första av de två exemplen.