Måsten för den seriöse digitalfotografen

fotograf

Den digitala revolutionen inom foto innebar en helt ny värld av möjligheter. Det finns dock många saker som även är det samma. Nedan följer de fyra viktigaste punkterna du som seriös digitalfotograf bör tänka på. 

Tillräckligt med minne och batterier

Detta är kanske den största skillnaden i jämförelse med filmdagarna. Idag behöver man inte bära med sig en hel ryggsäck med filmrullar ut i skogen när man skall fota naturbilder. Istället måste man bära med sig i alla fall ett minneskort som är många gånger lättare och mindre än filmrullarna samt ett antal batterier som ofta är både tyngre och större. I dessa fallen vill man aldrig ha snålat in på dessa fronterna och behöva avbryta ett projekt eller en expedition för att man inte längre ”har film i kameran”.

Bra objektiv

En av de viktigaste sakerna man behöver för en bra bild är ett bra objektiv. Många gånger är detta mycket viktigare än själva kamerakroppen. Ett objektiv brukar dessutom kunna leva med dig genom många olika kamerakroppar, i alla fall om man håller sig till samma kameratillverkare.

Den största fördelen man brukar kunna få med lite dyrare objektiv är en större bländare. Detta innebär att objektivet släpper in mer ljus och på så sätt gör att man kan fota i sämre ljusförhållanden. En stor bländare ger dessutom ett kortare skärpedjup. Detta är mycket bra om man vill separera det man fotar från bakgrunden. Dessa finns i många olika variationer och de absolut bästa kan lätt klättra i pris.

Belysning

Oavsett vad man fotar så är ljus a och o. Utan ljus är det omöjligt att fånga något på bild och med för mycket eller felaktigt ljus så kontrasterna bli så stora att man även då missar stora delar av bilden genom att de blir över eller underexponerade.

Till en början så bör man hålla koll på vad som är bra ljus. Ofta brukar man föredra indirekt ljus, ljus som reflekterats eller diffuserats på en större yta. Detta gör skuggorna mindre skarpa på det man fotar vilket oftast anses smickrande. Om man fotar utomhus så är här något molniga dagar att föredra framför direkt solljus då det har denna effekten.

Backup

Sist men absolut inte minst viktigast är bra lösningar för backup. För vad gör vackra och bra bilder om man sedan tappar bort dem? Då många idag inte har några fysiska kopior av sina bilder så kan en trasig hårddisk utan backup innebära många, många års bilder försvunna på ett ögonblick.  Idag finns det dessutom ingen ursäkt att inte göra det. Funktionen för det finns inbyggd i Windows så allt man behöver göra är att köpa en extern hårddisk. Komplettera sedan detta med någon molnlösning så bör dina bilder vara säkrade för så gott som alla katastrofer och olyckshändelser.